Det sägs att man kan lukta sig till ifall en annan människa är stressad eller panikslagen, att vi människor avger olika slags dofter för olika slags tillstånd. Det betyder att vi överför en känsla till en doft. Dofter ska tydligen vara av avgörande vid val av livspartner, i alla fall om vi snackar kärlek, för kamratskap har väl forskarvärlden inte orkat göra biologiska undersökningar på än. Alldeles nyligen hade några vetenskapare kommit fram till att p-piller kunde förhindra kvinnan att göra tillräckligt smarta reproduktionsval ur en genetisk synvinkel. Hormonpillret fördunklar uppenbarligen omdömet och det riskeras bildas par som faktiskt inte kan få barn, eller som kommer få barn med diagnoser. Det var ju intressant att veta. Även genetiken kan alltså överföras till dofter.
Jag har också varit med om när någon annan svettats ut en sublim vitlöksdoft under ett hårt träningspass som fick svettkörtlarna att gå i högvarv. Och nog har alla Indienresenärer någon gång under sin vistelse där på en fullpackad buss upptäckt att många av indierna pyr ur sig doser av masala. Kryddsmaker kan alltså överföras till kroppsdofter. Inte så konstigt kan tyckas, inte alls. Men nu idag, när jag satt och läste och samtidigt kliade mig i skägget, yrde det upp en doft av gorgonzola. Och denna matdoftöverföring var sannerligen en smula överraskande. Nog för att jag i förrgår åt diverse olika sorters ädelostar i goda vänners lag, och nog för att jag redan konstaterat att matsmak kan överföras till kroppsdoft, men detta? Ett skägg som luktar ädelost. Sunkig ädelost. Är det verkligen en form av överföring eller har jag bara tvättat mig slarvigt... Det är hur som helst ett märkligt sammanträffande för jag har sällan ätit så mycket ost som i lördags och jag har aldrig tidigare doftat ost ur mitt skägg. Samtidigt har jag förvisso inte tvättat mig sedan lördagsmorgon, men alla år och dagar innan har jag varit mycket duktig inom det området och nog borde det ta längre tid att lukta otvättad till sådan grad att man doftar gorgonzola än ynka två dygn. Jag vet inte vad jag ska tro.
Jag har också varit med om när någon annan svettats ut en sublim vitlöksdoft under ett hårt träningspass som fick svettkörtlarna att gå i högvarv. Och nog har alla Indienresenärer någon gång under sin vistelse där på en fullpackad buss upptäckt att många av indierna pyr ur sig doser av masala. Kryddsmaker kan alltså överföras till kroppsdofter. Inte så konstigt kan tyckas, inte alls. Men nu idag, när jag satt och läste och samtidigt kliade mig i skägget, yrde det upp en doft av gorgonzola. Och denna matdoftöverföring var sannerligen en smula överraskande. Nog för att jag i förrgår åt diverse olika sorters ädelostar i goda vänners lag, och nog för att jag redan konstaterat att matsmak kan överföras till kroppsdoft, men detta? Ett skägg som luktar ädelost. Sunkig ädelost. Är det verkligen en form av överföring eller har jag bara tvättat mig slarvigt... Det är hur som helst ett märkligt sammanträffande för jag har sällan ätit så mycket ost som i lördags och jag har aldrig tidigare doftat ost ur mitt skägg. Samtidigt har jag förvisso inte tvättat mig sedan lördagsmorgon, men alla år och dagar innan har jag varit mycket duktig inom det området och nog borde det ta längre tid att lukta otvättad till sådan grad att man doftar gorgonzola än ynka två dygn. Jag vet inte vad jag ska tro.
2 kommentarer:
Nu har Barba Skägg fått en kompis i Gorga Skägg. Rart.
MJ
Nu sitter jag och hoppas på att inte bara jag får uppleva detta hos mig själv, vad sägs om (M)gogge? Eskil Eskilito a.k.a. Gogge Goggelito?
Skicka en kommentar