19 maj 2008

Med uppenbar känsla för förakt

Under hela ens liv blir man matad med den något generaliserande bilden av att alla äldre människor tycker att nya generationer mer eller mindre är depraverade och fel ute. Gamlingarna tycker inte om den nya musiken, den nya stilen eller de nya uttrycken. Som ungdom har jag skrattat åt de vuxnas oförmåga att se över sin egen inskränkta horisont. Jag har sett på deras inställning som bitterhet över livet och längtan efter tider som för länge sedan har flytt, som en reaktionär ståndpunkt och ovilja att se nya vinklingar på livet som helhet. Individens åldrande sammankopplas med allt större inslag av konservatism, för det sägs ju att man som ung ska vara röd och som vuxen blå. Vilket stämmer bra på gamla maoistiska stolpskott som Göran Skytte som numer blivit nyliberala stolpskott av värsta sort. Jag föraktar Göran. Tänk att i en och samma person kunna sitta och förmätet konstatera att 68-generationens s.k. revolution var så jävla mycket bättre än vad alla efterkommande generationer kunnat komma i närheten av och samtidigt proklamera att alla som fortfarande tror på socialism och solidaritet är tappade bakom en vagn. Vilket fantastiskt exempel på gubberiet, den reaktionära inställningen, konservatismen och inställningen att man minsann blir klokare genom åren. Skytte är en vandrande klyscha och parodi. Önskar bara fler kunde tala om det för honom.

Men nu var ju inte det ämnet för dagen (förutom själva föraktet som inställning) utan jag skulle erkänna att jag håller på utvecklas till en person som inte gillar de nya tiderna. Jag tycker till exempel inte att det kommer någon ny bra musik längre och jag tycker inte om hur ungdomen ser ut... Det sista var väl lite överdrivet, mer att jag insett att jag för länge sedan passerat den ålder då jag kunnat klä mig i samma kläder som ungdomen klär sig i. Och musiken skiter jag egentligen lite i den med, har mest på ett mycket tråkvuxet vis tappat intresset för all musik. Jag har slutat lyssna på musik, vilket manifesteras i att jag varit på resande luff i tre månader utan att ha med mig någon musik eller ens längta efter musik jag inte hade med mig. Fast det viktiga i resonemanget är att jag inte kan se att något av detta har gjort mig mer konservativ, förutom på ett ytligt populärkulturellt sett, eller ålderdomligt längtande efter tider som flytt. Jag när ingen efterhållen längtan och därmed avundsjuka efter ungdomen.

Istället har jag fått klarsyn. Jag har insett att all den pålagda ungdomsfientlighet äldre bär på och har burit på under hela det moderna samhällets framväxt inte alltid handlar om en åsikts- eller värderingsmässig skiljelinje. Som vuxen kan man vara nog så nyskapande i sin egen tanke. Grejen är att de som är konservativa som vuxna nog var det som unga också, titta bara på Carl Bildt. Nej, vad jag insett är att alla olika stilar som människor går omkring och bär på är stereotyper som återkommer i generation efter generation. Som ung blir man ganska lätt imponerad av lite småsvåra rockstjärnor och deras livsfilosofiska utläggningar, som gammel tycker man mest att man hört det förut. Och när man, som jag i helgen, träffar på en ung svår man med ett disträ uttryck till livet baserat på sin egen högst unika och "speciella" person så blir det den hundrade snubben av samma sort man tvingats förhålla sig till.

Min klarsynta slutsats är alltså att gamla människors skeptism gentemot yngre generationer bygger på ett sunt förakt. Man har helt enkelt sett och hört skiten förut och för varje gång man tvingas se det igen ökar föraktet. Samtidigt tycker jag inte man ska generalisera sitt förakt till att omfatta hela generaioner, det blir alltför svepande, utan man bör inrikta sig på specifika stilar och handplockade individer. Lyckas man med det har man skaffat sig en uppenbar känsla för förakt. Det är dit jag tror mig vara på väg och det är dit jag vill nå.

14 maj 2008

Arbetslös

Jag är arbetslös. Jag är 35 år. Har ingen egen bostad.

Livet leker! Om man plockar ihop de tre ovanstående meningarna och sätter det i ett populärkulturellt sammanhang så personifierar jag i detta nu loosern. I ett partipolitiskt sammanhang är jag en person som alla partier med sina fina programförklaringar ska rädda från skiten, få upp ur rännstenen. Något av ett problembarn alltså. Men jag önskar inte bli räddad, inte från att kunna göra lite som jag vill under dagarna i alla fall. Som läget är nu trivs jag mycket bra med att kunna slappa, sitta och fila på saker att skriva här och läsa lite redig litteratur. Sånt vet jag ju av erfarenhet att man inte hinner med då man knegar heltid. Då tvingas man koncentrera sig på lunchlådor, tvättider och ångest inför morgondagens tidiga uppgång. Som arbetslös står man över sådant. Då kan man skaffa sig små projekt istället, som att slänga ut alla gamla cd-skivomslag och trycka in skivorna i case istället. Hur ska jag sortera dem då egentligen? Arbetslöshet skapar kreativiteten som i sin tur ökar livskvaliteten. Det finns väl egentligen bara en endaste liten nackdel och det är att inte cashen rullar in som dom ska. Kompis.


13 maj 2008

Tropical

Tillbaka i stan lagom för att få uppleva den svenska våren med alla dess fröjder. Helgen bjöd på grillande vänner, badande vänner, vänner i kortbyxor och vänner som var (är) bleka som vita lakan. Jag har mycket nöjt kunnat konstatera att jag för tillfället är bland de snyggaste, särskilt då jag kunnat visa upp både bruna armar likväl som gööör bruna fötter. Jag har mer än villigt visat upp mig, men samtidigt hamnat i ett strategiskt dilemma eftersom jag också mer än gärna velat dra på mig jackan för att lite teatraliskt kunna säga att jävlar va kallt det är. Man måste ju få skryta över att man precis kommit hem från tropikerna: "Man har liksom vant sig vid tretti grader... på natten. I´m all tropical now."

Mest är det ju ett spel för galleriet och ännu en av de inte alltid så lyckade ironiseringarna av människor som varit i Phuket en vecka och gärna mallar sig över det. Men där gömmer sig också en något småaktig vilja att faktiskt skryta lite modest över sitt bruna skinn och sin kylömtåliga lekamen. För det är även en uppriktig känsla, den att jag tycker det är kallt. Vindstilla i solen har det visst varit hyfsat varmt, men vinden har rivit sönder mitt immunförsvar och förorsakat min första förkylning på ett halvår. Man blir ju trots allt inte förkyld så lätt i värmen, med superfärska mangofrukter runt hörnet och nypressad limejuice i glaset. Här däremot.. Igår var jag dessutom och kollade in mina kära atleter på ullevi och kunde då konstatera att det som vanligt på vårkanten uppstår intressanta möten rent klädstilsmässigt. När jag gick ifrån matchen huttrandes och stelfrusen i min vinterjacka och halsduk jag så vist att dragit på mig mötte jag ett flertal personer som lättade förbi i t-shirt och kortbyxor. För mig framstod det vid tillfället som obegripligt att de varit på en fotbollsmatch i nästan två timmar iklädda nästan ingenting utan att frysa ihjäl. (Det kan också handlat om alkoholintag, men i så fall mötte jag många skåpsupare under gårdagen.) För att markera min världsvana hackade jag mina tänder extra mycket och la till med ett brrrr i förhoppningen om att någon skulle reagera och ge mig tillfället att kunna säga att jag ju faktiskt den senaste tiden hunnit vänja mig vid betydligt högre temperaturer. Nu var det självklart ingen som brydde sig om mina högljudda skakningar så jag bestämde mig för att det får bli ett blogginlägg istället så fort jag kommer hem från matchen. Men nu var det ju så att mina fingrar blev alldeles för stelfrusna för att kunna knacka tangentbord när jag kom hem. Så jag fick lov skriva det nu istället, vilket passar utmärkt eftersom jag då slipper gå ut i kylan och riskera lunginflammation eller nån annan köldrelaterad åkomma. Kroppen är ändå lite känslig efter det tvära klimatkast jag tvingats utstå i helgen.


07 maj 2008

Hyllningar

Det forra inlagget var tankt att bli ett langt ode till 1:a majs ara, som ett epos av epokavgorande poesi, vilken framtida bleka, svara litteraturvetare i tjugoarsaldern med gladje skulle recitera under langa rodvinssessiorer med sina tillika allvarsamma kamrater. Men icke. Det blev bara tre korta meningar, sedan kom jag av mig. Och det av den enkla anledningen att internetcafets agare kom ut fran de bakre regionerna med en knappt tva meters lang kungskobra i handerna. En orm som upphittats nagonstans bland bungalowsen vilka omringade sjalva internetplejset. Typ bara javligt nara den bungalow dar jag sjalv spenderade natten till forsta maj.

Tro dock inte att jag blev radd och tankte tankar att jag lika garna kunde ha trampat pa stackarn och fatt mig ett bett jag sent skulle glomma. Nej da, jag blev glad som ett barn pa julafton och glomde bort allt vad hyllningspoesi heter for att springa fram och kolla och kolla och klappa. Och kolla lite till. Tankarna jag tankte var att antligen en livs levande kobra i vilt tillstand (fast infangad). Har har man kuskat runt hela javla varlden, bland palmer, regnskog, risfalt, negrer, indisk landsbygd och hoga gras. Allt detta utan en endaste kobra. Jag har fatt hora om andra som sett kobror, haft dem i sitt kok, badat bredvid kobrabon eller vars familjemedlemmar rent utav dott av kobra bett. Men inte har jag fatt se nagon, inte forran nu. Och da skedde det till och med pa 1:a maj. "Till och med kobrorna ar med oss", tankte jag, "nu kan ingen stoppa revolutionen". Naja, men man maste ha forstaelse for sma overdrifter dagar som denna.. och nu gar jag mest runt och forsoker komma pa ett hyllningsepos till ormen istallet.

Men under tiden far jag passa pa att hylla indierna istallet. Ingen kan koka mat som en indier. Jag har minnsann kuskat jorden runt bland grander i Shanghai, fik langs med autobahn, serveringar pa sydostasiens olika avenyer, kottbuffeer i Brasilien och potatischips+cigg-dieter. Inget av detta har haft skuggan av en chans mot det indiska koket, inte mot det nordindiska och inte mot det sydindiska. Om nagon i framtiden kommer fraga mig om vilken mat jag tycker ar godast kommer jag bara svara med ett "pffff.." Sedan kommer jag forskjunka i tankar om nar jag bodde i Singapores Little India, eller Kuala Lumpors Little India (dar jag bor nu) eller nar jag var i big India.

Vanligtvis brukar jag forsoka undvika att hylla andra samhallen och manniskor pa grund av vad man tillskriver dem for egenskaper som vit vasterlanning. Men inte vad galler indier, dar ar det fritt fram med all exotism min brostkorg kan innehalla. De ar ju fantastiska. De ar exempelvis snyggare an nagra andra. En del av dem ar sikher. Jag namnde ju maten, aah maten. De rullar pa huvudet. De briljerar med att halla chai fran en kopp i huvudhojd till en annan kopp i knahojden innan de serverar den med ett snitsigt leende. De pratar med en brytning som far mig att bli varm i hjartat. Jag alskar indierna. Och de alskar nog mig. Det kanske kan verka vara ett alldeles for starkt uttalande, men jag bygger resonemanget pa verkliga handelser. Pa ett sydindiskt hak i Singapore bestallde jag och Tove in en varsin thali pa bananblad (bara en san sak). Nar serveringsgubben kom med de olika matblandningarna fick Tove en langsam och mycket tydlig forklaring hur hon skulle ga till vaga: " This you put on the rice, this is dessert" etc. Samme man gav mig bara en blick och sa: " You know". Han kande helt enkelt till en indierkannare nar han sag en. Jag rullade saklart pa huvudet till svar och hogg in pa curryn. Som en riktig indier.

01 maj 2008

1:a maj

Leve socialismen!
Ett slag for battre kollektivavtal
Basta dagen pa aret