23 december 2009

Återfunnen visdom

Just som man trodde att toalettklottrets tid i ens liv var förbi så återuppstår den. Jag har återigen fått uppleva visdom nedpräntad från människor medan de suttit på en toalettstol och gjort det de gjort. Det kanske inte är den största samlingen visdomsord och kanske inte heller de visaste orden, men det är oerhört vackert placerade visdomsord. Gissa om jag kommer fortsätta besöka Cafeva efter detta fynd!


Förälska dig ofta
förlova dig ibland
och gift dig för
sjutton så sällan
du kan!!

17 december 2009

Kaparn surar

Det lackar mot jul och den tid på året då det svenska folket är som mest givmilt och vänligt mot varandra. Människor går man ur huse för att köpa julpaket fyllda av kärlek, de kristna organisationerna anordnar tillsammans med näringslivssponsorer dignande julbord för de hemlösa, diverse chefer får lite julbonusar så att de har råd att ta ledigt över helgen samtidigt som det i etern ljuder ett insamlingsprogram kallat Musikhjälpen där pengarna går till kampen mot malariasjukan i södra Afrika.

Just det sistnämnda programmet fick mig att sura ut. Inte programmet eller tanken med programmet som sådant, utan det faktum att jag på grund av alldeles för lite censur inom de statliga medierna tvingades lyssna på Melissa Horn och Lars Winnerbäck. Klicka på länken om ni är nyfikna på vilken låt jag menar. Fy fan, vad dåligt. Den där Winnerbäck blir bara tröttare och tröttare för varje gång man tvingas se och lyssna på honom. Låt mig slippa höra honom bräka på om sin egen otillräcklighet och om vattnet runt Stockholm. Snart hatar jag honom lika effektivt som jag hatar Ulf Lundell.

Om julen är den tid på året som tillskrivs mest givmildhet i vårt land, är nog samtidigt den klassiska göteborgskarikatyren den person som tillskrivs mest gemyt. Jag tror detta har förblindat många människor i deras syn på fotbollsspelaren Marcus Allbäck. Han anses nog allmänt vara en hyvens kille och en utomordentlig lagspelare. Då har människor glömt att han är fotbolluppfostrad i Örgryte, svensk fotbolls enda riktiga överklassklubb och man har missat att killen växt upp i Hovås, ett av Göteborgs absolut värsta överklassområden. Den svettiga fotbollströjan har fördunklat synen på folk som därmed glömt bort att den trevlighet som sägs känneteckna Allbäck bara är sedvanligt överklassmanér. Vi vet ju alla att inga är så bra på att vara skenheligt trevliga som överklassen. Jag hatar överklassen och dess representanter oavsett om de är direktörer, läkare, boutique-innehavare eller fotbollsspelare.

Om ni nu mot all förmodan betvivlar min analys på herr Allbäck så spana in fotot här nedan. Looki looki, vem som lagt tröjan lite käckt över axlarna. Som en riktig överklassglidare, fy fan.

Ja, fy fan.

10 december 2009

Försvunnen visdom

Den här morgonen inleddes på ett väldigt jordnära sätt då vissa basala behov pockade på min uppmärksamhet och tvingade mig till handling. Jag vaknade helt enkelt grymt skitnödig och gick följdaktligen direkt från sängen till wc. Det är egentligen inget konstigt med det eftersom vi alla genomgår toalettritualen dagligen. Jag tror dessutom de flesta delar erfarenheten av att vakna med de senaste dygnens matintag på tröskeln. Vad som var lite speciellt idag var att när jag väl satt på toastolen så hade jag inte hunnit vakna riktigt.

De är märkliga de små stunder då kroppen är framtvingat vaken och hjärnan inte riktigt hunnit med. I det tillståndet ter sig världen smått surrealistisk och hjärnans försvar är att stänga ute så många intryck som möjligt för att enbart koncentrera sig på det nödvändigaste. Men trots att det mesta av krafterna läggs på att styra kroppen så att den inte går in i dörrar, snubblar på mattkanter eller slår ner blomkrukor kan hjärnan inte låta bli att tänka lite också.
Kännetecknande för dessa tankar är att de rör sig på en något låg nivå och kan skapa de mest egendomliga tankekedjor. Tyvärr brukar man inte minnas dem speciellt väl så de blir svåra att återberätta. En annan sak som kännetecknar situationen är att hjärnan rotar fram saker, tankar och händelser som man annars inte håller direkt levande i huvudet.

I morse ploppade ett gammalt klassiskt toalettklotter upp i mitt huvud "Den som säger att knulla är det skönaste som finns har aldrig varit riktigt skitnödig". Även om det inte var helt osökt att tanken dök upp i just denna situation, så kom det något oväntat. Givetvis började jag då aktivt leta i minnet efter fler vitsiga visdomsklotter, men kom inte på några. Det enda som dök upp var bildekaler, t-shirt citat och kepstryck a´la Hobbex och då har vi om möjligt hoppat ned ett trappsteg i kvalitet. Att jag inte minns allt gammalt klotter är inte så mycket att göra åt och heller inte så mycket att sörja. Däremot tycker jag det är sorgligt att jag aldrig längre möter något klotter på toaletten. Sedan jag slutade besöka toaletterna på universitetsbiblioteket eller inne på själva Humanisten har jag knappt sett till det klassiska blyertspennklottret över dassrullehållaren. Jag tycker det är lite sorgligt.

Efter nio år av infantilt klotter på grundskoletoaletterna, tre år med gymnasieskolans kreativa toalettväggar och några terminer med det inte alls särskilt intellektuella kladdandet på universitetstoaletter råder det nu total avsaknad i mitt liv. På offentliga toaletter härskar tuschpennan med sina tags och på jobbet är folk alldeles för ordentliga (vilket kan ha att göra med att det är svårt upprätthålla anonymiteten och att vi städar toaletterna själva). Jag saknar klottret. Jag saknar all visdom jag därmed går miste om och som därmed måste betraktas som försvunnen.

03 december 2009

Lagens korta arm

I dagarna har JO riktat kritik mot hur polisen väljer att använda pepparsprej. Själva verktyget hamnade i polisens verktygsbälte som en konsekvens av att det sköts skarpt i samband med EU-mötet i Göteborg 2001. Eftersom batonger inte har så lång räckvidd och pistoler riskerar ha ihjäl folk alldeles för lätt har tanken varit att sprejen skulle verka som en längre batong och en ofarligare pistol i ett.

Inte helt oväntat har det nu visat sig att poliser hellre skjuter iväg en sprejdust en gång för mycket än en gång för lite. Vi är nog rätt många som inte förvånas över detta. Och vi är nog ett flertal som inte så tydligt kan se den stora nyttan med användandet av pepparsprej. Men som bilden här nedanför visar så finns det fler aspekter än just avstånd som talar för ett fortsatt användande av pepparsprejen. Den är nämligen också ett effektivt vapen mot stöddiga typer på andra sidan ett stängsel.

http://img341.imageshack.us/img341/5627/polishifborta.jpg

29 november 2009

En snabb helg

Ibland är det otäckt hur snabbt dagar, helger och veckor kan rinna iväg. I skrivande stund är det ganska sen söndagskväll och jag har precis plockat fram de saker jag ska ha med mig till jobbet i morgon. Alldeles nyss var det tidig fredagskväll och jag rullade hem från min arbetsplats. Däremellan har det bara existerat en blinkning.

Det händer att man har en väldans massa järn i elden vilket tvingar en att flänga runt i en jäkla fart, så att dagarna försvinner med en stormvinds bryskhet. Så inte denna helg. Den var snabb på grund av det exakt motsatta. Jag har inte åstadkommit någonting. Jag har knappt orkat gå utanför lägenhetsdörren och jag har verkligen inte orkat höra av mig till någon.

I torsdags tänkte jag att jag skulle gå ut på krogen och svepa några glas under fredagen för att skölja bort den smått kaotiska arbetsveckan jag haft. På fredagskvällen insåg jag att jag knappt orkade äta mat, så jag höll mig hemma och somnade sedan följdaktligen femton minuter in på en film. Under lördag förmiddag dök det upp ett förslag på en rejäl utgång, med en allvarlig attack på stadens klubbscen som mål och jag tänkte att det var något för mig det. Framåt kvällskvisten kändes det som att natten var över redan några timmar efter att solen gått ned. Så jag stannade hemma.

Lördagens dagstimmar poffade bort, kan inte minnas vad jag gjorde. Alla de timmar som utgjort denna dag, de poffade också bort. Poff, poff och i morgon är det ny arbetsvecka.

17 november 2009

Kaparn och muselmannen

Solsemester via charterbolag innehaller en ganska stor spanningsfaktor, da det kan vara svart overblicka vad det hela kommer att innebara. Drar man ivag till Sharm el Sheik vet jag nu att det i alla fall innehaller klassiska moment som gympa i bassangen, gemensamma aktiviteter och ljusdansshower utan ljus. Allt frivilligt och inte krangligt att undvika. Tyvarr innebar det ocksa att stranderna ar uppstyckade i hotellagda delar, sa det ger inte mycket utrymme for att vandra langs strandkanten och flexa musklerna. Sarskilt trakigt ar det nar man reser lagbudget och darmed fatt sig tilldelad den minsta, trangsta och samsta strandremsan.

En kvall vid solnedgangen fick vi dock lov av en vanligt installd vakt att ga ned pa en av de andra stranderna utan att behova betala. Detta i utbyte mot en pratstund. Han berattade att det kanske inte alltid var sa kul att sitta vakt, aven om han hade tur som jobbade for det hotell han jobbade for. Halem, som han hette, behovde bara arbeta i atta timmar istallet for som brukliga tolv. "And it's good money", sa han och fortsatte pratet eftersom han passade pa och praktisera sina engelskakunskaper med oss. Det blev inte sa mycket av den varan annars eftersom det mest bodde ryssar pa hans hotell och de snackade ingen engelska. Vi fick da ocksa hora att de var lite konstiga ryssarna aven pa andra satt "they drink a lot and eat like cows", jaha ja, "but the girls are so hot I don't know what to do with myself." Sedan hastade han snabbt tillbaka till sin stol som om han kom pa att en vakt inte far vara hur frisprakig som helst. Vi tackade for oss och vandrade vidare mellan hotellen och resortens.

01 november 2009

Jag bara tänkte, liksom, att ...

jag längtar efter dig Mattias!

Sjörövarkyssar från Kaparn

29 oktober 2009

Bror Duktig

Att gå en vidareutbildning tillsammans med så kallat högutbildat folk skiljer sig inte nämnvärt från att befinna sig i ett gymnasieklassrum. Jag har de senaste två dagarna fått lära mig i konsten att föra ett motiverande samtal och då samtidigt fått glädjen att återupptäcka gamla mönster från skoltiden. En glädje som jag tidvis under dessa dagar omvandlat till ilska och förundran över människors sätt att agera på. Inte så mycket för de enstaka felaktigheter, floskler eller idiotier som kan hoppa ur munnen på folk (kanske inte ens när det är samma människa som står för alla dessa saker på en och samma gång och vid upprepade tillfällen). Utan mer för hur människor beter sig i studierummet i relation till sina medstudenter och till föreläsaren.

Här har vi människor som inom loppet av två sekunder glider ifrån ämnet och istället pratar om någonting som hänt på arbetsplatsen den senaste tiden (ilska). De som söker hela rummets bekräftelse genom att göra små instick med skämt i tid och otid (förundran). Människor som sitter längst fram och mumlar, för oss längre bak, ohörbara saker till föreläsaren (ilska).

Min förundran har dock mest riktats mot de få individer som hela tiden svarar på föreläsarens givna frågor. Sådana där frågor som bara har ett svar och som alla i rummet vet svaret på. Jag har alltid tyckt det varit pinsamt och till viss del under min värdighet att svara på sådana frågor. Jag är inte den personen som svarar på en fråga likt "Hur tror ni Roger reagerar när någon stulit hans nya bil- med glädje eller med ilska?". Men det finns alldeles uppenbart folk som hugger på de givna svaren varenda gång. Man skulle kunna tro att det beror på en ansvarskänsla inför resten av rummet, att man svarar för att inte föreläsaren ska behöva upprepa frågan och tycka att alla vi som är där verkar korkade. Eller för att föreläsaren inte ska tycka vi är ointresserade bara för att vi inte svarar på dessa nästan retoriska frågor, eftersom det skulle leda till dålig stämning. Men jag tror mest det är ett utslag av att vara bror Duktig.

23 oktober 2009

Fredag

07:17 Klockan ringer. Snooze.
07:28 Går upp.
07:45 Cyklar till jobbet.
08:00 Bränner på en kaffepanna.
08:30 Gör en matinventering om vad som måste handlas.
09:30 Åker och handlar mat.
11:00 Ringer till en socialsekreterare, går upp med inköpta prylar (spann, mopp) till en boende.
12:00 Lunch.
13:00 Överrapportering till kvällens personal.
13:30 Möte kring hyreslagarna på Karl Johansgatan. Exakt vad hjärnan vill en fredag eftermiddag.
15:15 Slutar och går hem för att förbereda mig inför kvällen GAIS-match.
16:55 Cyklar till stan för uppsamling.
17:15 Samling. Ett litet bortfall på fyra personer är sådant man får räkna med. De är ju ändå opålitliga de dära utländska människorna.
20:00 Matchen slut, 1-1 och nu är det allsvenska kontraktet definitivt klart, vilket innebär en femte allsvensk säsong på raken. Det är fan inte illa. Men bäst var att alla som var på matchen hade kul, inte minst barnen (som visserligen tyckte det roligaste av allt var att säga GAIS är bajs).
21:00 Mot samling på krogen med ett annat gäng.
03:00 Sömn.

22 oktober 2009

Torsdag

08:10 Vaknar. Ligger och läser en stund om omvärldens relation till romer. Så att man lägger grunden för en positiv dag.
08:40 Frukost framför tv:n. De visade i alla fall filmrecensioner. Resten av sändningen byggde på grunden för en positiv dag.
09:30 Påtår!
12:00 En snabb lunch betående av rester.
12:50 Cykla till jobbet.
13:05 Kommer lite försenad till ett möte som ska behandla områdesmiljön på arbetsplatsen. Fattar inget.
14:00 Öppnar dörren för vikarien jag ska jobba med under kvällen.
14:20 Åker och hämtar nytvättade mattor på en kemtvätt i Majorna. Här fick jag allt bära lite.
16:40 Börjar laga middag tillsammans med en boende.
18:00 Middag + husmöte. Vi diskuterar vad som ska hända nästa vecka, vilken mat som ska lagas och andra boendefrågor.
20:00 Jag diskar en jäveldisk.
22:00 Slutar jobbet och cyklar hem.

21 oktober 2009

Onsdag

08:00 Vaknar och går upp. Äter frukost.
09:35 Cyklar till jobbet utan vantar.
10:00 Har ett introduktionsmöte med en ny boende. Vi pratar förhållningsregler, önskemål och framtidsplaner.
11:00 Visar denna nye runt i området lite. Plockar fram diskmedel, mat och andra nyttogrejs.
12:00 Lunchtid.
13:00 Beställer mat, via internet, till nästa vecka.
14:00 Möte med kollegor och chef. Vi pratar verksamhet tills klockan blir:
16:00 En rapp överlämning genomförs.
16:30 Jag spikar igen ett fönster.
17:00 Kokar soppa.
18:00 Äter soppa.
18:40 Diskar sopporslinet.
19:00 Slutar jobbet.
19:30 Diverse telefonsamtal från soffan därhemma. Mycket som ska fixas tydligen.
20:45 Skriver ut ett protokoll från gårdagens möte.

20 oktober 2009

Tisdag

07:00 Ledig dag! Vaknar ändå alldeles för tidigt. Beror på det som kallas för dygns- och jobbrytm och att jag somnade riktigt tidigt igår eftersom jag var så trött. När jag igår träffade min papperslöse vän sa han "Du trött? Ditt ansikte, du ser ut trött".
08:05 Går upp och gör kaffe.
11:00 Efter att ha käkat frukost, läst i böcker och tidningar går jag till biblioteket. Där beställer jag en bok om Egypten och läser några magasin. Inser att jag börjar bli riktigt jävla trött på dramatiserade reportage och längtar tills det redovisande reportaget blir på modet igen.
13:00 Är hemma och vänder eftersom jag ska göra diverse inköp på stan (vantar, batterier, tofu, radio).
14:40 Hemma från stan. Äter en näve cheeze balls till lunch, the American way. Byter batterier till mina cykellysen. Sedan hittar jag en kastrull med rödbetssoppa i, äter soppan som en andra lunch. Likt en ryss!
16:00 Lagar till en tofugryta som Tove kan äta när hon kommer hem från sitt jobb. Äter lite på den själv.
17:30 Cyklar till Gamlestan för ett möte med världens bästa asylgrupp. Vattnet ligger stilla och mycket vackert på älven.
20:30 Ångrar lite att jag valde cykeln som transportmedel, men jag cyklar i alla fall lagligt.

19 oktober 2009

Måndag

07:00 Vaknar innan klockan ringer. Dåliga rutiner.
07:45 Till jobbet.
08:00 Kaffe och överrapportering. Det vill säga jag meddelar min kollega om allt som inte hände under helgens arbetspass.
09:30 Blir informerad kring hur man förbereder en inflyttning, vilka papper som ska fixas o dyl. Förbereder sedan en inflyttning.
10:00 Börjar ställa i ordning en lägenhet till den person som ska flytta in på onsdag. Jag byter två glödlampor, kastar en gammal trasig antennsladd, drar på ett nytt tyg över IKEA-soffan, letar reda på två fästen till en rullgardin som ska fästas upp, drar på ett nytt tyg över sängmadrassen och lägger fram nya lakan, örngott och handdukar.
11:00 Är med på ett samtal med en boende.
11:40 Ger samme boende lite pasta, socker, krosstomat, ost och bröd.
12:00 Lunch.
12:30 Letar reda på borr och skruv. Försöker hitta en skruvmejsel, misslyckas med det och tar fram en matkniv istället. Borrar, skruvar och fäster upp en rullgardin.
14:00 APT (arbetsplatsträff).
16:00 Överrapportering till kvällspersonalen om vad som hänt under dagen och vad som inte hänt under helgen.
16:30 Slutar jobbet.
17:00 Träffar en papperslös och snackar om livet. Ger han en biljett till fredagens GAIS-match.
18:00 Handlar mat.
18:30 Börjar steka rårakor inför dagens middag som snart ska ätas.

15 oktober 2009

Sköna ting

Inte alltid är livet tråkigt och inte alltid befinner man sig på sin arbetsplats, ibland är man hemma i sin kajuta och kan njuta lite av små sköna ting. Livet kan te sig såhära också:



Något för den hemmastadda. Och för den världsvana finns också godsaker att fingra på där i skeppshyllorna:



Den uppmärksamme märker såklart att någon skäggig typ redan skvalpat i sig innehållet med glupsk aptit, men det gör inget för det finns fler av samma sort på andra sidan bron. Kostar bara 15 spänn, directly imported from London, directly imported from India.

14 oktober 2009

Uttråkad

Jag är uttråååkad. Ååååååh, det händer ingentiiiiiing!

Kanske har jag bara ett alldeles för kort tålamod, kanske jag borde tagga ner lite. Kanske det alltid är segt den första tiden på en ny arbetsplats innan man kommit in i arbetet, kanske jag borde skärpa mig och agera vuxen.

Jag borde vara nöjd över att jag har en arbetsplats och en lön och nog borde jag kunna tycka att det är spännande med nya uppgifter och nya människor. Jag borde helt enkelt inte ställa orimliga krav och jag borde nog inte klaga.

Men, jag är uttråkad. Jag är inte nöjd med att vara tvungen att byta arbetsplats. Jag är inte vuxen nog att nöja mig med detta och jag är helt orimligt otålig.

10 oktober 2009

Rutinbyte

En syn som inte längre är Kaparns rutin.


Idag är sista dagen då Kapare Bo på daglig basis stretar på sitt trampfordon med, den på bilden så fint illustrerade, vinden i ansiktet. Dagen har kommit då kommunens omställningsprogram för verksamheter som är till för dess invånare verkställs och indragningar förvandlas från papperskrumelurer till verklighet. Inte längre får Kapare Bo kämpa förbi dessa flaggstänger som hånfullt viftat sina flaggsegel i vinden. Inte längre kommer morgonens, kvällens och nattens rutinfärder gå längs med älven och dess förbannade kastvindar. Inte längre kommer andfåddhet, ryggsvett och svordomskaskader prägla vardagens rutinmässiga förflyttanden.

Men det är inte med glädje Kapare Bo lämnar motvindsrutinen bakom sig. Det är med sorg i hjärtat han idag trampar denna sträcka på rutin för sista gången. För som så många visa sjömän före honom tidigare konstaterat så är lite motvind i ansiktet att föredra varje dag i veckan framför den minsta motvind i själen.

24 augusti 2009

Kungatjänst

I den eminenta, men alltför lågbudgeterade, tidningen Arbetaren Zenit tar debattkrönikör Kristina Lindquist upp problemet kungahuset och den samlade vänsterns förhållande till fenomenet. Förutom det odemokratiska och ekonomiskt slösaktiga med att ha dessa representanter för den översta delen av klassamhället lyfter hon även upp den vidriga personkulten som ytterligare ett nej-argument. Det fick mig att börja fundera...

Titt som tätt är det någon rojalist som fattar sin penna och skriver en insändare till tidningen till försvar för kungahuset. Ett återkommande argument är att vi, det vill säga det svenska folket, behöver lite skådespel, inte minst i dessa kristider. Redan de gamla romarna insåg ju att vi människor inte enbart överlever på bröd (att detta är kejserliga ord och knappast något uttalande förankrat i slavsamhället behövs ju inte tas hänsyn till). Personligen blir jag förbannad över sådant skitsnack, för tänk, bara förlovningsringarna på 400 000kr hade finansierat min tjänst på Uppsökarenheten. Så att jag hellre vill ha bröd alla dagar i veckan framför skådespel är rätt givet.

Inte heller tycker jag skådespelet som sådant är roande, men ändå är jag tvungen att vara medfinansiär till spektaklet. Jag vill verkligen inte betala för skiten. Jag vill inte ha skiten. Tyvärr verkar dock en majoritet av Sverige vilja bevara eländet och då tvingas man ju böja sig för opinionen. Just detta faktum fick mig att bli lite kreativ i tanken:
Skulle vi inte kunna införa ett system likt Radiotjänst för kungahuset? De som vill ha kvar dem och är redo att pröjsa för deras lyxliv, kan väl betala en frivillig avgift? Vi andra, som ogillar dem eller bara inte bryr oss, vi kan istället få glädja oss åt att få se våra skattepengar finansiera samhällsnyttig verksamhet i fortsättningen. Systemet borde passa borgerligheten perfekt, eftersom det uppmuntrar fria val, att man får vad man betalar för och att skattefinansierad verksamhet ändå är av ondo. Dessutom kan man se det som att de som betalar in till Kungatjänst på sätt och vis kommer att äga kungahuset och att äga är ju kul.

21 augusti 2009

suck

Jaha, så då har besparingstiderna slagit till även mot Kaparns sjöröveriverksamhet. Tydligen har någon bestämt att han inte ska få sjanghaja lösdrivare på stan längre. Det är ju synd nu när han börjat få riktigt bra kläm på vilka metoder som är mest gångbara på området.

Extra synd är det när dessa sovjetliknande omplaceringsprojekt drabbar en sådan frisinnad figur som Kaparn. Han kvävs ihjäl av sånt- fattar de inte det? Det är även en bit ironiskt att det är det kapitalistiska samhällssystemet med dess ständiga konjunktursvängningar som ivrigt påhejat av socialdemokratin pushat fram denna omplaceringsåtgärd.

Ska bli mycket spännande att få reda på vilket unket boende som den gode Kaparn ska få äran att ruttna bort på... Nu ska han alltså inte bara vara underbetald, han ska ha en trist arbetsplats också. Låter som om en sjukskrivning eller en flykt över världshaven är de enda tänkbara lösningarna.

17 augusti 2009

En meningslöshet rullar in

Även om livet i stort är stabilt, gött och pålitligt som en sandstrand i Brasilien och även om livet är stormigt, roligt och oväntat likt en klippig kustremsa längs Färöarna, kan det hända att en och annan våg som rullar in är fylld av små skarpa stänk av meningslöshet. Det är inga konstigheter, för vi har alla drabbats av känslan, inte bara i tider fyllda av motgång, utan även i tider då jaget är uppfyllt av generell medgång.

För ett par dagar sedan drabbades jag helt plötsligt och helt oväntat av en meningslöshet. Den varade inte speciellt länge, men den tog sig djupt in i hjärteroten. Det var en helt vanlig dag, en av de torsdagar jag börjar sent på mitt jobb, och jag hade precis ätit några mackor och druckit mitt kaffe i soffan samtidigt som jag läst genom morgonblaskan. Jag steg upp ur viloläget, tog med min tomma kopp ut till diskmaskinen i köket för att efter det börja plocka in kylvarorna i kylskåpet. Det var i momentet då jag ställde in koppen i maskinen och samtidigt i mitt huvud var inne i nästa skede, där jag målade upp bilder för mig själv i vilken ordning jag skulle plocka in ost och smör, som jag kände meningslösheten.

Det var som om de vardagliga, ständigt upprepande handlingarna intog hela mitt jag, min själ och min tankeverksamhet. Hur många gånger har jag inte utfört dessa handlingar? Hur många gånger har inte min hjärna tänkt att jag ska utföra dessa handlingar? Hur stor del av mitt liv har egentligen gått åt för att utföra dessa handlingar? Hur mycket tid har jag ägnat åt att tänka att jag ska utföra dessa handlingar? Och hur jag ska utföra dem?

Meningslösheten sprang alltså ur det faktum att tråkiga, repetitiva handlingar övertog mitt jag. Men den fann också sin näring i att dessa handlingar är kravfyllda måsten med en viss meningsfullhet inom sig. För jag är ändå tvungen att ställa in matvarorna i kylskåpet ifall jag inte vill de ska förstöras. Jag måste diska mitt porslin ifall jag vill använda det igen utan att drabbas av äckel. Jag måste resa mig upp ur soffan för att kunna göra saker jag vill göra och träffa människor jag vill träffa. Hela scenariot är i själva verket bara en väldigt kort anhalt i livet för att man sedan ska kunna ägna sig åt skeenden som skänker meningsfullhet. Samtidigt är det en av de mest förekommande handlingar jag genomför, ett av de mest frekventa ögonblick livet bjuder på.

Repetition.

En meningslöshet av denna sort är ett resultat av repetition och krav. Oftast, som i mitt beskrivna fall, går det över på ett par korta sekunder, men ibland hänger det kvar likt en paralyserande kraft i en något längre tid än så. Kanske några minuter, kanske ett par timmar eller över en dag. Nästan alltid krävs det bara en liten, liten distraktion för att bryta den inrullande vågen. För mig räckte det denna gången med att jag gick ut ur köket och kunde höra livet spela en annan melodi.

Antar att det är därför de flesta avskyr technomusik.

09 juli 2009

Dagens samhälle

Att ha sovmorgon och tillgång till både morgontidning, tid att läsa den, och till morgon-tv innebär som vanligt att insikterna kring världens idioter och idiotier blir kristallklara. Som alltid är det tv4 som kastar mest bensin in i min brinnande flamma av ilska över tillståndet i dagens samhälle.

Kan tyckas vara lite tjatigt att jag ofta refererar till morgon-tv, men så ser tidens anda ut. Det är där, i själva mediet alltså, som samhället diskuteras. Det är där tidstypiska fenomen slängs i ansiktet på oss.

Dagens amhälle är en ytlig produkt skapad av människor med en tydlig drift att hålla det stora flertalet ovetande genom att underhålla dem med skit. Dagens samhälle värderar människor och ting helt upp och ner, där saker som bör betraktas som viktiga nedvärderas till intet och där trivialiteter belönas rikt.

I dagens samhälle kan du bli känd för omvärlden som en blåst, blond dokusåpadeltagare med silikonbröst, vilken gör allt föra att få sig ett så kallat namn. Du super, knullar och beter dig som ett allmänt spektakel inför alla som orkar se programmet eller läsa kvällspressens löpsedlar. Du är en tröttsam jävel.
Efter säsongsavslutningen jobbar du vidare på din image via diverse manliga, nästan rumsrena, runktidningar. Du ger intervjuer i medier som gör allt för att sälja lösnummer eller sändningstid eftersom det är pengarna som räknas. Sedan, när du fått dig ett namn, om än något tvivelaktigt, lyckas du på något sätt bli en gapig programledare för någon slags tv-satsning i en kass kanal.

I dagens samhälle går det då bra att ändra fokus i dina intervjuer från att prata om hur galna dina one night stands blir av din tatuering i svanken då de sätter på dig bakifrån, till hur känslig och fin du är. Dagens samhälle sväljer detta eftersom medier i dagens samhälle då får (eller skapar) en ny vinkel på dig som person och då kan de sälja ännu mer lösnummer eller sändningstid.

I dagens samhälle har ju de sämsta dagstidningarna samma ägare som landets mest irriterande tv-bolag och mellan dessa medier studsar samma skit fram och tillbaka. Därför etableras du helt plötsligt som en känslosam person med ett stort djup som vågar prova dig fram i livet. I dagens samhälle får du på bästa sändningstid stå och måla och orera om din konstnärliga och sårbara själ. Och bara för att du en gång blivit känd, om än väldigt tvivelaktigt, anses din högst blygsamma förmåga att använda färg och pensel, som något stort. I dagens samhälle kan du sälja skit för 30 000kr styck bara för att du en gång blivit känd för att ha knullat i tv.

I dagens samhälle blir personer som Carolina Gynning omhuldade samtidigt som människor som vill förändra orättvisor osynliggörs systematiskt. I dagens samhälle säljer inte riktigt djup, det är yta som gäller.

27 juni 2009

El toro

Man undrar ju lite vad som egentligen star pa med spanjorerna och tjuren? Det ska till och ritualdoda tjurar infor en massa begeistrade askadare, det ska till att skubba tranga gator fram med dessa gigantiska djur i hasorna samtidigt som man gor sitt basta for reta upp dem. Dessutom kan man bestalla in diverse delar fran dem pa sma tapasfat, dar det obekraftade ryktet sager att pungkulorna ska vara de popularaste delarna. Samtidigt sa hyllas de med avbilder overallt langs de andalusiska vagarna och pa turistateraljer. Som om det vore fraga om nagon slags komplex hos den spanske mannen.

Annat som forundrar ar relationen till landets romer, de eldiga zigenarna. Det var de som uppfann landets andra stora turistmagnet, namligen flamencodansen. Och det var de som plinkade fram de de speciella gitarrplonken. Men trots det verkar de i det narmaste vara paria. For det ar i stort sett bara romer man ser som tigger och spelar dragspel for smaslantar. Kan det var sa att det spanska folket bara snott deras shit och sedan i avundsjukans namn vant dem ryggen? Sounds like a little komplex fran Francos barnbarn.

Och var i helvete ar alla marockaner som ska salja hashisch i gathornen? Har de gjort sig av med dem? komplex for att de har battre weed, manne?

12 juni 2009

Mer kärringar

Som fortsättning på temat borgarkärringar vill jag nu presentera denna osmakliga dam:

http://www.sr.se/p1/sommar/2003/images/anna_maria_bildt.jpg

Ja, jisses. Man kan ju lugnt konstatera att hon stinker överklass. Frågan som dock måste ställas är vem som i helvete väljer att lägga sin röst på henne? Här är en bild till:

http://nyheter24.se/multimedia/dynamic/00055/Picture_1_3x2_55862w.jpg

Man kan i alla fall lugnt konstatera att jag och Corazza inte har mycket gemensamt. Inte vad gäller stil, inte vad gäller klass och inte vad gäller umgänge. Betänk vem hon är gift med.
Lille Calle-balle är ju den första jag vill ska stryka med om den dagen kommer då allt ställs på sin spets och samhället får nöjet att uppleva en omstörtande förändring. Men fram tills dess får jag la nöja mig med att njuta av de rysningar ovanstående bilder framkallar.

11 juni 2009

Tantsjuka

Nyss hade vi äran att få välja in representanter till EU-parlamentet och oj vad det var spännande. Det braskades på med valaffischer och partiuttal, som inga hade med det faktiska valet att göra utan istället var floskelspridning utav sällan skådat slag. Konstigt nog var det partiledarna som frontades på alla affischer och i media, och inte de vi faktiskt skulle rösta på.

Förutom Marit Paulsen såklart. Hon var ta mig fan överallt. Och det betalade sig också, hon blev kryssad av en väldans massa människor. Men... hur i helvete gick det till? Ju mer exponering av den skitkärringen, desto sämre borde det ju ha gått. Folkpartiet fick la 13,4% av rösterna och de allra flesta tillskrivs Marit. Obegripligt i mina ögon. Hon är ju den mest osympatiskt populistiska rövhålet som existerat i svensk politik. Hon har likt den värsta hoppan gått från parti till parti och ändrat åsikter kring jordbruksfrågorna efter vem som köpt hennes talan. Från eko-förespråkare till genmodifieringsälskare via en fet utbetalningscheck.

Enligt någon valundersökning var det i och för sig främst moderater som bytt lag och lagt sin röst på rövtanten och då kan det la va okej. Moderater premierar ju gärna populistiska vändningar och åsiktsbyten, det är ju det som hela deras ideologi går ut på. Att sko sig själv på bekostnad av andra, sanningen och sin egna själsliga frid. De är jävulen och de äter barn, sanna mina ord.

Och visserligen valde över 50 procent av befolkningen att skita i detta skendemokratiska val eftersom man mycket klyftigt sett igenom hela skiten. Likväl är det obegripligt att så många röstade på Marit. Fittkärring.

(jag väljer att släppa på det politiskt korrekta då jag svär).

För övrigt har jag fått en känsla av att Zlatan är elak mot Kim mellan träningspassen. Kallar honom för tjockis och lipsill och sådana dära saker. Då gråter nog Kim en skvätt och längtar hem till Partille och de snälla kompisarna vid grillen. Nu finns ju Allum också.

08 juni 2009

Torrkok och stegbilar

Blåljus. En inte helt ovanlig syn på en fredagsnatt. Man kan undra hur många helgnätter man fått bevittna påslagna larmvispar procentuellt sett?

Ibland orkar man bara inte göra något. Det är inget konstigt med det, men jag kan i korta stunder oroa mig för att alla mellanmänskliga kontakter under mitt arbete gör mig socialt mättad. I förlängningen innebär det att jag gärna vill vara i fred på min fritid. Tycker mig kunna se en vag tendens åt det hållet ibland. Lite sorgligt. I fredags var det så, vilket delvis berodde på att jag skulle upp tidigt på lördagsmorgonen. Jag skippade intag av afrikanskt drakvatten i vänner goda lag och hade en hemmakväll i min ensamhet istället.

Blåljus. En rätt så ovanlig syn då de härrör från en stegbil som står placerad utanför mitt sovrumsfönster. Det har visserligen hänt en gång tidigare i mitt liv, så lite van är jag. Då handlade det om en gasläcka hos grannen under mig, nu rörde det sig om ett torrkok hos en granne fem våningar upp. Inga bränder som tur är, bara ypperliga tillfällen att få ta på sig jackan och ställa sig och småprata nyfiket med de avslappnade brandmännen.

Blåljus. Det är allt lite spännande med blåljus, särskilt de från stegbilar. Och särskilt när de kan betraktas från sängen i sitt eget sovrum. Nästan lite läskigt. Då jag som bäst stod på gatuplan och betraktade brandmannen högst upp på stegen kom en något lös kille i 25-års åldern fram och frågade vad som stod på. Han var på väg hem och såg att stegen var riktad mot hans grannlägenhet. Då det stod klart för honom att faran för brand var ringa släntrade han nonchalant in genom porten.
Någon minut senare kunde man se hans nuna genom köksfönstret på sjunde våningen ungefär samtidigt som steggubben lokaliserat den lilla rökutvecklingen. "Det var visst jag", tyckte jag mig kunna höra killen säga via brandpersonalens öppna komradio.

Faran över och allas våra eldriddare kunde packa ihop sina saker, slå av bilarnas blåljus och lämna oss nyfikna vid trottoarkanten.

15 maj 2009

Walraff

Det är väl allmänt känt att den grävande journalismen alltid varit omdebatterad, dels för att diverse institutioner och människor med makt inte tycker om att bli granskade och kritiserade och dels för att det oftast kräver lite regeltänjning. Att wallraffa torde vara en av de mest omdiskuterade metoderna inom journalismen. Det är självklart en tysk som givit namnet till detta fenomen, eftersom tysken inte klarar av att hålla sig inom ramarna. Vi vet ju alla vilka det är som har bruna strumpor i sandalerna på sandstranden och vilka som låter högst och skränar mest på strandfiket. I alla fall i nyktert tillstånd, för framåt kvällskvisten tar vi svenskar över showen (fram tills britterna bufflar in med sina öron och röda fejs). Dagtid dock, då regerar Fritz.

När Kaliber sände sina program om Sverigedemokraterna rasade debatten på ett av P3:s program där lyssnarna fick ringa in och lätta på trycket. Att spela in i smyg anses tydligen av många som oetiskt. Man skulle ju kunna tycka att den etiska debatten borde ha kunnat koncentrerats mer kring vad som sades av dem som spelades in och vilka citat journalisten sedan offentliggjorde.
Nu vet jag inte riktigt hur hela debattens olika vågor rullade fram eftersom jag lyssnade med ett halvt öra, men att man spelar in en politiker när dessa dryftar åsikter utanför det officiella partiprogrammet kan väl knappast betecknas som integritetskränkande. De som röstar i ett val gör ju detta på partier och politiker på grund av dessas åsikter. Dööh…

För att undvika sådana här jobbiga diskussioner har sportjournalismen utvecklat egna metodmallar där den populäraste metoden är referat. Någon journalistutbildad person spenderar sitt yrkesliv på tv genom att sitta och tala om för oss tittare vad vi redan kan se. De som sedan skriver i tidningen återrapporterar vad som hänt för de som missade matchen eller tävlingen. Inte hur det hände, utan vad som hände. Kan tyckas något infantilt.
Att ambitionsnivån inte är så hög återspeglas ofta i tv-sportens olika intervjuer, vare sig de är i studion, efter matchen eller på telefon. Såg nyligen ett inslag om en hockeyspelare som efter några år i NHL ska återvända till Sverige och Linköping. ”Han har de senaste åren representerat Atlanta och New Jersey. När han nu ska spela i Elitserien väljer han att bosätta sig i en mindre stad, trots att han tidigare spelat för exempelvis AIK.” Jag gissar att journalisten bor i Stockholm och glömde bort att på en internationell skala så är huvudstaden en liten skitstad. Staden är ju åtminstone mindre än Atlanta. Och bor man i NJ är det som bekant hyfsat nära till NYC.

Kanske är sportjournalismen metoder bara ett resultat av matchning, man lägger sig på samma nivå som sportsmännen. Under samma sändning som ovan uttalade sig Michael Phelbs om sin comeback efter den avstängning han fick för att han lät sig fotograferas tillsammans med en haschpipa, vilket inte är ett så där jättesportigt beteende. Michael har dock lärt sig sin läxa och mycket ångerfull säger han att han kanske kan lära andra att inte hamna i samma situation. Hmm, är det intelligens han ska lära ut då? Eller avancerad konsekvensanalys kanske?
Jag skulle i alla fall gladeligen betala för att få gå på en workshop hållen av Phelbs, där deltagarna får lära sig att det som syns i och framför kameran också syns på bilden. Att narkotika är olagligt och anses vara ohälsosamt och mycket fult att propagera för. Samt att ett plus ett blir två.

10 maj 2009

Der alte Mann

Majmånad år 2009 går i det tyska tecknet såklart eftersom det är tänkt att jag för första gången i mitt liv ska få äran att besöka Berlin på riktigt. Jag har varit där och nosat för många år sedan på genomresa till en hägrande vecka i Budapest. Då slog jag hål på några timmars väntan inne på en Bierstue i sällskap med alltför många naziskins. Lite illavarslande var det allt, men det gick bra. Mitt andra, och ännu kortare besök, var inte längre än en dryg halvtimmes bussbyte en tidig morgon i färd mot Krakow för ett par år sedan. Då förlade jag en alldeles nyinförskaffad bok om den syndikalistiska organiseringen och upproret i Västervik i början på 1900-talet. Det var tråkigt.

De sammantagna slutsatser man kan dra av dessa separata händelser är att Berlin verkar bjuda in till oförglömliga upplevelser och att staden sätter sina spår i minnesbalken. Man kan också se att den högst tillfällige turistens minnesbilder går i linje med stadens historia av radikala och polariserade idéströmningar. Och med det i tanken kan jag inte annat än se fram emot Berlinresan med stor tillförsikt.

Jag kan också se fram emot en framtid som gammal man vad det verkar. För det är när jag går och lägger mig för att sova tidigt en fredag och vaknar tidigare än jag brukar göra under veckan på lördagsmorgonen, som jag kan anta att ålderdomen ligger riktigt nära. Detta är också en tid på dygnet då morgon-tv inte börjat sända, radion sänder sina minst populistiska program och närbutiken inte på långa vägar öppnat så jag kan köpa mig en tidning. Ingen fernissa bjuds till frukosten alltså. Jag undrar vad det egentligen är tänkt jag ska fördriva tiden med då?

…stavgång, here I come.

27 april 2009

Nätlös majbo

Så då var äntligen Kaparn tillbaka i sin rätta hemmamiljö sedan en tid tillbaka, den mellan fiskehamnar och azaleadalar. Fast denna gång sitter bopålarna något närmre den livshärdande rensdoften från fiskeindustrin, än det somriga humlesurret som uppstår i blomväxters spår. Som hand i handske för en gammal sailor och pirat med andra ord.
Flytten har inneburit en massa positiva förändringar som att exempelvis så där lite till vardags spankulera Majornas sköna gator fram och tillbaka och därmed kunna beundra de gamla arbetarbostädernas karaktär och livfullhet. Slår ju stenstadens högborgerlighet alla dagar i veckan. Dessutom har jag de senaste två veckorna stött på mer trevligt folk på trottoaren utanför mitt hus än jag sammanlagt gjort i mitt närområde under de två åren i exil. Kan kanske ha att göra med att antalet dyra barnvagnar, välutbildade och snorkiga mödrar och barnvagnsaffärer i närmiljön med förflyttningen sjunkit drastiskt. Glöm här inte att dessa mödrar är snorkiga på ett trevligt sätt, vilket är samma som att vara belevat otrevlig, och att de på det sättet försöker påvisa sin egen överlägsenhet. De har gått länge och väl i den övre medelklassens trevlighetsskola. Själv trivs jag bättre bland lite mer raka rör och allmän otrevlighet med ärliga uppsåt, vilket jag hoppas införlivas i mitt ny-gamla hood.

Fast helt ärligt har jag väl min geografiska klassresa mest varit ett snedsprång från den övre medelklassen till den nedre medelklassen, med nätta inslag av lägre klassmarkörer. Som att jag ju numer har betydligt närmre till Flames.nu än till Pelles kök och bar, till Gröna brunnen än till Kellys och till Oscarsledens dånande lastbilar än till Linnégatans barnvagnsparaderande mödrar.
Likväl är det ett språng i rätt riktning från bostadsrättsghettot till ett område som stoltserar med en övervikt av hyresrätter. Och som innehåller ett gäng klassiska blåställsfik med öppettider anpassade för den kroppsarbetande delen av befolkningen istället för latte-caféer som till stor del inriktar sig mot barnlediga, täta och mattrendiga människor med vänner som jobbar på kontor.

Det enda jag kan sakna, förutom gatan med italienska restauranger, är att jag inte längre har tillgång till en trådlös uppkoppling. De är för jävla snåla folket i hyresrättshusen. För att kunna uppdatera detta forum lite oftare måste jag således beställa eget Internet. Suck. Denna ondska från mina grannar kan endast uppvägas av den stilige man i smutsig t-shirt som jag delade hiss med på söndag förmiddag och som luktade gammal avslagen burköl. Som en riktig majbo.

30 mars 2009

Helgbetraktelser

Ännu en helg har passerat och någonstans inom en krasas en nyuppväckt frihetskänsla sönder på söndagskvällen. Samma visa varje helg i det kretslopp som tillhör livet som heltidsarbetande, även om den för personlig del inte infann sig igår eftersom jag är ledig idag. Ledig måndag, sitter som ett smäck, särskilt efter en fin helg som denna.

Men en sak som inte var fullt så rolig att behöva uppleva under helgen var en tv4-intervju med prinsen Carl Philip. (Jag förstår egentligen inte varför jag envisas med att ha på tv:n under morgonen, det går liksom bara av sig självt. Jag måste byta vana och lyssna på radio eller musik istället, för dessa morgonsändningar på tv får mig bara att brusa upp). Igår genomled jag en fullständigt värdelös intervju, genomförd av en dålig ursäkt till journalist som med tanke på hans beundrande blick och tonfall mest av allt ville komma innanför prinsens byxor. Själva ämnet som behandlades var Carl Philips talang och intresse för design. "Prinsen vann ju ett pris häromsistens i en designtävling där prinsen ställde upp anonymt för att inte få fördelar av att prinsen är prins", sade journalisten. Och prinsen slickade i sig berömmet och tyckte att han fått hjälp med att utveckla sin talang av de otaliga serviser som han ätit på under sina uppväxtår på de kungliga slotten.

Sedan kom de in på prinskorvkukens intresse för fotografi och hur han hade lyckan att få följa med Mattias Klum och Folke Rydén på deras inspelningar av något program som kallades I Linnés fotspår. Jag måste ju hålla med om att han hade en fantastisk tur att just han fick möjlighet att följa med som assistent. Även om det säkert innebar att han var tvungen att slita hund för att passa upp stjärnfotografen. Jag kan riktigt se framför mig hur prinskuken faller ihop på en loppbiten brits tillsammans med de andra knegarna i filmteamet av trötthet. Men tur hade han ju att lotten föll just på han... Tv4-journalistens ögon lyste av intresse och beundran och stolt som en tupp plockade han sedan fram ett fotografi som kuken tagit på en solros just som en humla slagit sig ned på blomhuvudet. Ett fotografi som måste anses vara av ytterst modest kvalité, särskilt med tanke på den kamerautrustning han med största säkerhet besitter, men som tydligen ska betraktas som ett mästerverk. Ja, fy fan.

Närbild av en solros. Foto: H.K.H. Prins Carl Philip.

Man hade ju önskat att någon konst- och designkunnig journalist som inte har ett intresse av att ögonknulla kukkorvprinsen fått hoppa in och lite försiktigt kunnat anspela på att resultatet måste anses skralt utifrån de ekonomiska resurser kukkorven besitter. Ni vet, de där resurserna han får gratis från oss bara för att han råkar vara född till kuk.

Förutom detta så åkte mina väl ingångna långkalsonger av på fredagkvällen och från och med dess vandrar jag runt halv-commando under dagarna. Känns fritt och härligt, även om jag lite kan sakna känslan av svettiga smalben.

28 mars 2009

Old timer

En inte helt ovanlig lek som brukar försiggå bland människor i yngre tjugoårsåldern är den då man kastar vuxenpoäng i ansiktet på varandra. I början av leken får man poäng för att man flyttar till egen lägenhet eller klarar att svarva ihop en måltid som inte består av halvfärdiga matprodukter. Efter ett litet tag och i takt med åldersutvecklingen höjs ribban för vuxenpoäng till att kräva en 1:a hands lägenhet, samboskap, fast jobb och Coop-kort och efter det är det la bara familjebildning och bil som kan ge nya poäng.

Parmiddagar, charterresor tillsammans med sin partner och en fullprisprenumeration på GP ger dock snarare svennepoäng än vuxendito. Sånt håller man bara inte på med. Hur som helst, ju fler vuxenpoäng man hystar in desto svårare blir det att kunna vifta bort det faktum att man inte är en ungdom längre. Det blir som bevis på att man numer är gammal.

Men ett ännu större bevis för ålderdom är att jag inte längre hänger med i prisbildningen. Jag tycker till exempel att det är vansinnigt dyrt att gå på konsert och bio. Och nog för att det skett dramatiska prishöjningar på dessa fronter, så är det inte enbart ett resultat av ocker, utan också ett resultat av en naturlig prisutveckling. Saker kostar ju mer nu än för trettio år sedan i faktiska tal. Så när jag tycker att en konsert ska kosta max 100-120 spänn, som det gjorde år 1995, är det ett bevis för att jag inte hänger med längre. Jag har blivit som farmor när hon stack till mig ett par kronor så jag skulle kunna köpa mig en godispåse, fast jag på min höjd fick en sjättedels påse kolasnören för den summan. Då tyckte jag hon var knäpp. När sedan farsan förklarade för mig att det berodde på att hon var gammal och inte riktigt hängt med i kronans utveckling, tyckte jag fortfarande hon var knäpp, bara i lite mindre utsträckning. Samtidigt lovade jag mig att aldrig någonsin tappa greppet på det sättet.

Fast nu har det alltså börjat krypa sig på så sakteliga, detta tecken på ålderdom och vuxenhet (för i ungdomens ögon ingår ju dumhet i själva vuxenbegreppet). Och det enda positiva med det är att jag nu kan skylla på att jag är vuxet "förståndig" och därmed inte en snål jävel. Sparsamhet ger förresten fett med vuxenpoäng.

22 mars 2009

Myrmänniskor

En vanligt förekommande liknelse är den att vi människor är som myror där vi springer runt i välbefolkade storstäder. Och nog får man se det som en på ytan rätt bra liknelse eftersom mänskligheten mer och mer söker sig till tätbebyggda samhällen där vi tvingas kompromissa vår individuella frihet för att överhuvudtaget kunna stå ut. Men så påminner vi om myrorna också i det avseende att vi behöver varandra för att kunna överleva. Ensam är rätt svag om man nu inte råkar befinna sig i en redan befintlig grupp, som en storstad, för då klarar man bättre av att vara ensam och stark. För i den meningen har det mer betydelsen att kunna gå själv till affären, stanna hemma själv framför tv:n en fredagkväll eller att aldrig göra sig beroende av någon känslomässigt. Inte så mycket att tvingas odla sin egen föda eller att borra sin egen brunn för att få tag i livsgivande vatten. Ensam är enbart stark så länge det finns en massa andra myror som tar hand om grundarbetet.

Nu vill jag dock inte falla in i en skrift som landar i det kollektiva, kommunistiska idealsamhället eller i någon slags moralpredikan likt fabeln om myrorna och syrsan. Istället nöjer jag mig att konstatera att det i dagens samhälle råder någon slags förljugen bild av individualitet och att den är sprängfull av politisk ideologi. Vi ska luras tro att vår personliga frihet blir större av att ha möjlighet välja vilket el-bolag som ska få äran att skjorta upp oss, när det egentligen är el-bolaget som sitter inne på all frihet. Den att kunna sno pengar från folk. Tänk ändå, förr i tiden fanns Televerket och det ägdes av oss alla gemensamt. Men det inskränkte tyvärr borgarnas möjligheter... förlåt frihet, att tjäna pengar på oss som sitter i en beroendeställning. Så därför kastade det småborgerliga socialdemokratiska partiet ut den medborgerliga insynen och samägandet till förmån för lite personlig frihet. Mitt tips är att herrarna Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt och Göran Persson nogsamt hann sondera terräng och köpa på sig en jävla massa vinstgivande aktier innan de ivrigt applåderade att Moderaterna sålde ut skiten. Om det inte nu var de själva som stod för själva försäljningen, kommer inte riktigt ihåg.

Samma spelregler råder i stadens offentliga uttrymmen, där de som sitter på pengar och makt bestämmer vad som är utsmyckning och vad som är klotter och förstörelse. Många är de som tycker det ser skräpigt ut med upptejpade lappar på lyktstolpar bredvid spårvagnshållplatser. Därför ska kommunen betala ut en massa pengar på att riva ned skiten. Nu råkar jag tycka tvärtom, men det kan inte tas hänsyn till, jag är ju ingen med makt och pengar. Min fria vilja räknas inte fullt så mycket, jag är mer att betrakta som en myra, vilken bara ska jobba och hålla käft medan drottningen gifter sig med ett muskelbyggande, brunnosat ariskt praktexemplar.

Aldrig så tydlig blir myrliknelsen helger som denna då alla myrmänniskor vandrar samma myrstigar till samma myrsamlingsplatser. Det var nästan så att folket sprang över varandra i en bokstavlig mening, och precis som myror gör, då de hastade gatan fram för att i sinom tid få bekanta sig med lite artificiell skog och sälar i bassäng. Själv gick jag åt det andra hållet och hamnade på Myrornas, en affär det var länge sedan jag besökte. Jag är nämligen på jakt efter en slags glaskaraff eller tillbringare att kunna ställa min melitta-hållare över.

Det visade sig att den affären bytt inriktning sedan sist, för där fanns inga köksgrejor till försäljning kvar. Där fanns bara kläder, böcker och ett fåtal glasprydnader att få tag på. Och det verkar som att samma dag som man tog bort köksredskap och möbler ur sortimentet ersatte man också de gamla, slitna föredetta alkoliserade männen som befolkade butiken med unga, modekänsliga och snyggpiffiga HDK-brudar. Man får ju hoppas att det bara skett en omförflyttning i Myrorna-samhället så att de arbetstränande männen fortfarande ses som en resurs värd att satsa på. För även om försäljningen kanske blir mer marknadsanpassad och att det därmed frigörs mer kapital att investera i stora och medmänskliga projekt, så vill jag att de som inte platsar in i projekträddningar men som räddas av projektarbete också ska ha en plats. Det måste inte ens vara mer genomtänkt än att det erbjuds någon form av värdig sysselsättning och helst inte i ett undangömt lagerarbete. För vad jag gillat mest med Myrorna är just att de inte gömt undan de myror som inte har längst antenner utan att de givit dem sin givna plats i stacken.

Tyvärr är det väl så att för varje myra i stacken går det typ tio ägg...


13 mars 2009

Sjukdom

Tack vare att vi har en lång, härlig, blöt och kall vintersäsong i Swedenland får man som enskild individ hur många möjligheter som helst att bli sjuk på. Jag har i dagarna passat på att håva in lite feber och nästäppa med tillhörande hosta (för det var ju så länge sedan jag var sjuk sist). Ett tillstånd som går i linje med årstiden. Jag är inte glad. Jag tycker lite synd om mig själv, men inte mycket, för mest av allt är jag uttråkad och förbannad.

Jävla vinter. Det enda sättet att inte bli sjuk på under vintern är att åka till det södra halvklotet, där där värmen bor. Då råkar man inte ut för elaka förkylningsoväder eller andra otrevligheter som senare ledat till magsjuka, vilket hände för ett drygt år sedan. Då har man det bra.

Ååååh, jag vill göra nåt kul men jag orkar inte. Det är tråkigt att bara ligga i soffan och inte orka göra något. Inte ens salmiakbalkar smakar gott. Inte ens en film på datorn piggar upp. Inte ens tanken på att spränga Carl Bildt i bitar får mig att le. Jag är helt enkelt alldeles för utled.

06 mars 2009

Moderater äter barn

Två inlägg på en kväll. Inte illa alls. Eller ett bevis på att jag saknar ett interaktivt liv?

Jag kom på en sak som upprör mig väldiga och som var medialt aktuellt i början av veckan. En kvinna som heter Susanne Dodillet har kommit ut med en avhandling, Är sex arbete?, där hon jämför svensk prostitutionspolitik med tysk. I en, som jag fått det berättat från en som läst avhandlingen, löjligt tendentiös skrift slår hon ett slag för den tyska varianten och alla nyliberala borgarjävlar jublar. De tycker att en avhandling som kommit fram till att sexhandel ska betraktas som en handling mellan vuxna människor, som vilken om helst, och att människor säljer sin kropp av egen fri vilja, utan att ens intervjua en enda (!) prostituerad är att ta fasta på.

En som gladeligen kastar ut alla strukturanalyser genom sitt källarfönster är Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson. Ni kan läsa hennes ledarkrönika här, men redan i detta fönster bjuder jag på följande citat:

Förra veckan röstade riksdagen igenom regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål, så kallad trafficking. Planen har sina förtjänster men jag förstår likafullt inte hur man kan sätta likhetstecken mellan dem som säljer sex frivilligt och de arma krakar som på grund av misär eller klent förstånd hamnar i klorna på cyniska människohandlare.


Respektfullt, eller hur? Det torde nu vara vederlagt att moderater äter barn. Helst sådana med klent förstånd förstås.

Systemet

Eftersom man blivit bjuden på en skön hemmafest i helgen så blev man ju tvungen att knalla ned till systemet för att handla in lite varor, så man kan bli festfolk på riktigt. Nu är det ju sällan en strålande idé att gå dit vid halvsex en fredagseftermiddag, men vad gör man inte för att få möjligheten att bli insläppt på festen... Så jag gick till systemet och knödde mig in bland arbetstärda människor, finklätt såväl som nedsupet folk för att få mig till livs några bira och en flaska vin. Kassaköerna ringlade givetvis långa längs med hyllgångarna och jag såg framför mig hur mina livsandar skulle hinna överge mig innan det blev min tur att casha upp.

Då uppenbarade sig min räddning. På en handskriven kartongbit stod det Denna kassa enbart kontanter i röd tusch. Vilken tur då att jag just idag varit ute i förorten och drivit in hyrespengar från folk. Tur eftersom den kön var ungefär hälften så lång som de övriga köerna. Ibland tjänar man på att syssla med lite skön och lagom laglös kontanthantering i denna plastkortsvärld. Och inte nog med det, jag kunde dessutom briljera med att smyga fram en tusenlapp från framfickan. Det är inte ofta man ser tusenlappar nu för tiden. Det är faktiskt så sällan så att jag nästan kunde förnimma en susning bland folket i plastkortskön bredvid. Att jag sedan fick drygt 800 spänn i växel förhöjde känslan av härlighet. Så här ser en tusenlapp ut förresten:

http://grubersvarar.files.wordpress.com/2008/11/tusenlapp1.jpg

Men innan jag hunnit så långt som till min skrytfulla stund hos kassörskan fick jag ändå tillbringa en viss tid i kö. Precis efter att jag nöjt konstaterat att min kö inte bara var kortare, utan att den gick fan så mycket snabbare också, bröt en hal lirare framför mig sig ur kön med en ursäktande min. Då han uppenbarligen bara skulle hämta något han glömt i all hast fick han behålla sin tur i ledet och mycket riktigt kom han tillbaka på två röda. Han hade snabbt och vigt greppat ett helrör från hyllgången till vänster om oss, vilken han lade till sin redan dryga samling flaskor i varukorgen. Samtidigt tittade han upp mot mig och de andra i kön och sa lite menande att Det är ju en dag i morgon också. Det var ju bara att hålla med och samtidigt passa på att njuta av den folkliga livsvisedomen. Big ups!

25 februari 2009

Kronprinsessan

Nu har Daniel friat, Viktoria tackat ja och kungen godkänt spektaklet. Om man missat det har man nog varit både blind och döv det senaste dygnet. När jag gick upp i morse och satte på tv:n som vanligt, eftersom den är ett bra hjälpmedel att hålla koll på tiden med, visade sig hela morgonen ägnas åt kronprinsessans förlovning. Där satt den gamle chefredaktören och populisten Olle Wästberg (föga förvånande är han ju även folkpartist) i soffan och orerade kring det förestående bröllopets betydelse för Sverige och svenskarna. Han var mäkta stolt. Bredvid honom satt det en representant för svenskt näringsliv och pratade om att de beräknade att ståhejet skulle inbringa en sisådär 2 miljarder svenska kronor för handeln. Tydligen kommer vi köpa så mycket souvernier, jubileumsmaterial och annat bös med anknytning till bröllopet. Också hon var stolt.

Olle tilläts breda på med stora smörkniven då han tog tillbaka ordet och lade ut texten om hur mycket detta kommer betyda för svensk export, alla kommer tydligen tala om vårt fosterland. Det verkar som om detta kommer vara ett alldeles fantastiskt skyltfönster för exempelvis svensk design. Så gott som ovärderbart tror jag han tycker det är. Och så mycket sämre vill inte pressen vara, de gottar sig fint i flera uppslag om hur förlovningsringarna ser ut, vilken tiara Viktoria bör välja på bröllopet och annat viktigt.

Tänk, nu har vi spekulationer i ett helt år att se fram emot. Vi har glada leenden på alldeles för många royalister att se fram emot att få beskåda. Hå hå, ja ja och enligt Reinfeldt, det gamla arslet, glädjer denna kärlek hela svenska folket under dessa kristider. Själv hoppas jag mest att Daniel kommer att kuka ur veckan innan bröllopet. Bokstavligen.

24 februari 2009

???

Jaha, nu var det visst dags för åttondelsfinaler i Champions league. Fotboll i världsklass med andra ord och den hetaste matchen på pappret är givetvis den mellan Zlatans Inter och Man U. När jag slår på tv:n en kvart innan avspark så är det mycket riktigt heta inför-matchen-reportage från San Siro i Milano. Det hypas rejält med målbilder, intervjuer, matchklipp och stjärnreportrar på plats (ja, i alla fall en, Strömberg).

Onekligen ökar pulsen och förväntningarna, hur ska detta gå? Och fan vad kul att få kolla in Zlatan i en rejäl toppmatch! Tre minuter kvar till matchstart, vi tar ett reklamavbrott innan vi återvänder till... Lyon. Matchen som visas på tv6 är den mellan Lyon och Barcelona. Inte den som programmet trissat upp inför. Den går på en betalkanal. Jag tror mammon har talat. Här ska man få folk att teckna dyra betal-tv kontrakt. Sånt skit biter dock inte på en enveten jävel som jag, för jag blir motvalls och skiter helt i campinjonligan istället. Inte köper jag mig någon dyr kanal och nog fan ledsnar jag över tilltaget så pass att jag inte heller orkar titta på den match som bjuds.

Jag bloggar lite istället.

21 februari 2009

En växande kö

En i omfång ständigt ökande paradox i mitt liv är den om viljan att läsa böcker och möjligheten att förverkliga denna vilja. Jag tycker det blir mindre och mindre tid över till att flyta bort från vardagen för att istället läsa en bok. Just nu läser jag med stor glädje Antony Beevors bok om spanska inbördeskriget samtidigt som jag då och då bläddrar i antologin Hemlös- med egna ord. Parallellt med dessa båda böcker håller jag på med en bok som heter Bittert arv och är skriven av Kiran Desai.

Att jag dribblar runt med tre olika böcker samtidigt är ett resultat av ytterligare en komponent i paradoxen, jag har utvecklat ett kasst tålamod. För även om boken om spanska inbördeskriget är intressant är den också rigoröst detaljerad, vilket gör att själva storyn blir något uppstyltad och därmed också tappar fart. Och jag vill ju vidare, har inte tid att stå still. Så då börjar jag läsa en bok till eftersom suget blir så stort efter någon form av förändring. Effekten blir såklart att jag sitter inne med två böcker som ingen av dem rör sig framåt eftersom de blockerar varandra. Så, då är det bäst jag börjar med en till... Påminner inte så lite om Göteborgs satsning på spårvagn och biltrafik samtidigt, på samma gator.

Värre ändå blir det när jag inte kan låta bli att införskaffa nya böcker som nu står i hyllan och verkar bra mycket roligare än de jag för tillället läser. Inte för att Bittert arv är dålig, tvärtom, men jag vill ännu hellre läsa indienskildringar i boken Shantaram. Och inte för att jag inte kommer fortsätta läsa Beevors bok med behållning, det är bara det att jag är mer sugen på Spanien 1931-1937. Revolution och kontrarevolution av Felix Morrow. Och jag vill ju hugga tänderna i Stig Dagerman, PO Enquist, Haruki Murakami, John Pilger (den gamle räven) och Papakongos bok om partisaner i Grekland, Krigaren och stjärnan, också. På kö där hemma finns även verk av Rushdie, Orhan Pamuk och Zadie Smith. Jag är dessutom fullständigt övertygad om att ifall jag bara tänker efter finns det ännu mer böcker som vill ställa sig i kön.

Då jag studerade på universitetet tänkte jag att så fort jag slutar bli tvingad slösa energi på tråkig kurslitteratur kommer jag äntligen kunna lägga tid på skönlitteratur. Men nu, när jag jobbar, så upplever jag det som att det finns ännu mindre tid och ännu mindre energi för läsning. Jag orkar ju knappt läsa två sidors artiklar i diverse tidningar. Overload, säger hjärnan, och drar otåligt i pekfinger och tumme för att bläddra vidare mot sista sidan i tidningen. Med en bok i handen säger hjärnan istället fucking jävla overload och slår av koncentrationskapaciteten vilket antingen resulterar i en sömnattack eller tv-tittande. Jag vill, men orkar helt enkelt inte. Jag vill, men kan inte, sitta still och kön med bra böcker- den bara växer.

19 februari 2009

To hell and back again

Jag har varit nere i helvetet under föregående helg. Jag har varit där och lyckats komma tillbaka till livet. Det som inte dödar härdar. Här ovan syns ett foto taget under helgen på stadskärnan mitt i helvetet. Det som kan verka vara en vanlig svensk småstad i vinterskrud och försiktigt värmande vintersol är i själva verket helvetet.

Det är ett ställe där man kan vandra runt och tillfälligtvis behöva bevittna människofigurer man lite vagt känner igen. Människor vars egentliga igenkänningstecken döljs av fetlagda dubbelhakor, hårlöshet, fettomagar och obegriplig dialekt. Människor vars förkrympta själar duckar när man lite försiktigt råkar möta deras slöa blickar. De tål inte, törs inte, stanna upp för att bekräfta att man faktiskt en gång i tiden delat upplevelser. De gör det inte därför att de vet att deras egna fördömande av den normbrytande karaktären framför dem numera slår tillbaka hårt. Spegel, spegel, nu är det de och deras liv som fördöms. Det känner de av och det fruktar de, bäst att vika undan.

De enda utomstående jag bytte lite ord med var tre personer ur den lokala parkbänkssociteten, varav en av dem var den oskyldiga mellanstadieskolgårdens största buse, där de satt och gonade sig i säsongens första värmande solstrålar. Så här i efterhand kan jag ju bortse från mina rädslor som tioåring och se att denne man faktiskt aldrig riktigt fick en chans. Inte till en bra start i livet och inte till en god fortsättning. Jag träffar förövrigt väldigt många människor nu för tiden som aldrig fått en chans. Och det gör mig fly förbannad att det finns folk som tycker det daltas för mycket med missbrukare och små busar och spyr ur sig saker som att det bara är att ta sig i kragen.

Man kan ju ändå få tycka lite vad som helst om människor som häller i sig bira och sprit på en bänk i stadsparken klockan elva på förmiddagen, men slänga käft det kan de alldeles oavsett om det är på en obegriplig dialekt eller på storstadsmål. Och det fick mig att förstå att där även finns änglar i helvetet, även om deras vingar ibland tvingas släpa runt i rännstenen till de andra människofigurernas stora förtret och förakt. Själv så föredrar jag alla dagar i veckan människor som kämpar på i den totala motvinden men som ändå vågar öppna munnen när tillfälle bjuds. Och dessutom var det ju ett alldeles underbart väder.

09 februari 2009

Ett biobesök

När jag igår gick på bio blev jag för ovanlighetens skull sugen på popcorn. Det händer verkligen inte varje gång, så därför tassade jag direkt bort till biokiosken eftersom det var bäst att passa på. Jag ställde mig och spanade in över snaskdisken och kunde snabbt konstatera månglarens försäljningsknep, ty där fanns möjligheten att köpa popcorn i tre olika storlekar. De hade Stor bunke, Mellan bunke och Barn bunke. Här ska uppenbarligen stora karln skämmas ifall han är sugen på bara lite popcorn.

Mitt i mina listiga tankegångar blev jag abrupt avbruten av ungdomen bakom disk, "Vill du ha hjälp med något?". Om jag vill ha hjälp? svarade jag. Inte direkt. Däremot kan jag tänka mig att konsumera lite... Hon bakom disken verkade inte förstå min språkliga invändning, så allt jag fick i retur var en min som sa Och?.

Det får bli en Barn bunke popcorn, sa jag, för att visa att jag har karaktär att motstå konventionerna. Och nog räckte denna storlek gott och väl till två personer, vilket gör mig lite förundrad över portionsutvecklingen i detta land. Förr i tiden fanns till exempel chipspåsar i 100g och 200g storlekar, nu finns de istället i 200g och 300g påsar. Tro fan folk blir tjocka.

Filmen jag tittade på var Mammut och den kändes väl ungefär som att boxas mot en proffsboxare, man vet vilka svingar som ska svingas och ändå är man försvarslös när de smäller in. I en sekvens i filmen sitter en av huvudpersonerna och zappar tv. Lite snabbt hoppar hon förbi ett program där de diskuterar hur man flirtar per sms (eller något liknande). Det är en väldigt snygg bakgrund gentemot det övriga som utspelar sig i filmen. Ett smart grepp helt enkelt.

Men inte bara det, för i morse när jag slog på tv4- morgon, stod där två programledare tillsammans med två inbjudna gäster och diskuterade mingeltekniker. Ja se på fan, nu ska "de vanliga" svenskarna lära sig hur man för sig på mingeltillställningar och cocktailpartyn. "För det är ju viktigt i dessa tider av arbetlöshet att kunna konsten att nätverka", sa en av gästerna. Verkligheten bekräftade alltså herr Moodyssons filmprosa tämligen direkt. Själv blev jag lite förvånad, en smula brydd och ganska irriterad. Men mest av allt blev jag nyfiken på vilka champagnedoftande cocktailmingel de romska städerskorna på min arbetsplats ska besöka för att få bäst utdelning på arbetsmarknaden den dagen de blir permitterade.

04 februari 2009

Fördomsbilder

Ja, se utlänningar. Man vet aldrig var man har dem. Idag träffade jag en man som på fullaste allvar lyfte upp Hagfors som himmelen på jordklotet. Som svensk, uppvuxen i Sverige, ryggar man självfallet till när någon påstår något sådant. Även om man som jag aldrig satt sin fot i Hagfors. För man vet ju på ett ungefär vad en liten skitstad mitt ute i den värmländska skogen har att erbjuda.

Den fördomslöse utlänningen bryr sig dock föga om vad inskränkta svennar har för invändningar i frågan, vilket blir som en skojig paradox eftersom en av mina hållhakar mot hålor i skogen är att dess invånare troligtvis är just inskränkta svennar. Istället propagerar han friskt för ortens litenhet, dess stora utbud av lediga lägenheter och närhet till naturen. Det ska tydligen vara vackert där.

Men mest av allt har min utländske kamrat fäst sig vid att det är riktigt rent på gatorna i Hagfors. "Det är som i Amerika" säger han... och då börjar man ju undra. För visst kan man förstå att det troligtvis är renare i Hagfors än i Göteborg eftersom där inte bor lika mycket människor. Och visst kan man tänka sig att Hagfors troligen är renare än Göteborg eftersom det bor så mycket trutfåglar här som river runt i papperskorgarna. Där är ju lite mindre med trafik också. Fast, allvarligt talat, Amerika?! Vad har denne utlänning sett för program och filmer ifrån Amerika egentligen? Kanske ett resereportage från Disneyland eller Fresh prince in Bel Air fått stå mall för landet Amerika. Inte tror jag serier som The Wire eller städer som New York fått stå modell i alla fall. Jag tror nog denne utlänning lever med förgyllda fördomsbilder minsann.

25 januari 2009

Doin nuttin day

Idag är en dag då jag inte ska göra något. Igår blev jag medryckt ut i krogsvängen, vidare in bland punkhängen och med en avslutning som stupfull och slutkörd ner i loftsängen. Så idag ska jag inte göra något. Ingentingen.

Jag ska till exempel inte bli upprörd över beteendevetare som i dagsblaskan bräker på om hur vi för alltid och oförändringsbart begår handlingar utifrån vilken plats i syskonskaran man råkar vara född i. Oj, vad mycket man kan härleda till beroende på om man är det äldsta syskonet, mellanbarnet eller yngst. Tydligen kan en sådan sak som att glömma lägga i handbromsen
när man parkerat bilen bero på det, "Typiskt lillebrorsbeteende..." Den synnerligen vasse reportern Mats Lerneby nöjer sig inte med beteendevetaren Elisabeth Schönbergs vishet, utan ger sig iväg ut bland vanligt folk som kan bekräfta tesen. Vi får träffa 34-åriga Paula som vill ha kontroll, hon är ju ändå ett mellanbarn, och är den som plockar i ordning efter fikat på jobbet. Så typiskt mellanbarn! Hon är ju dessutom gift med en man som är lillebror och han glömmer såklart sina nycklar och sin plånbok i tid och otid. Sååå typiskt småbröder.

(men, vad hände med genusanalysen?)

Ensambarnet Marcus vill fortfarande i sin digra ålder på 42 ha en egen flaska när han köper läsk till barnen. Åååh, typiskt ensambarn. Det är inte för att de är snåla, de är bara vana vid att ha eget. Sådana beteenden är i vissa fall beklagliga, ibland charmiga, men alltid oförändringsbara. Det är ingen idé att ens försöka få ett lillasyskon att ta ansvar eller ett mellanbarn att slappna av. In till döden kommer de vara omöjliga att förändra.

Så därför, som en slapp lillebror, kommer jag inte göra något idag. Ska bara soffa mig och kolla på fotboll och bandy på TV i sällskap med en påse chips. Kanske ska jag värma lite mat på spisen, på sin höjd.

20 januari 2009

En fråga

Jag undrar bara hur det är möjligt att kalla något för krig när den ena sidans dödssiffror är typ 15 och den andra sidans är drygt 1200st? Tror till och med de kära israeliska politikerna kallar det för ett försvarskrig... Vet definitivt att de skyller allt på palestinerna, "De gömmer sig bland civila, så det är deras fel att vi bombar skolor och sjukhus". Och nu kräver dessutom världens tredje största krigsmakt att Egypten ska se till att Hamas inte ska kunna föra in vapen via de tunnlar som går under gränsen in till Gaza. Eftersom dessa hotar Israels säkerhet. Ja, jo uppenbarligen. Vi tar siffrorna igen, 15-1200.

Gött se att det de ledande politikerna verkar ha lärt sig av historien är att behandla andra som skit. Ur ett socialpsykologiskt perspektiv är det väl ganska logiskt i och för sig att man behandlar andra så som man själv blivit behandlad, men det är ju trots det helt vanvettigt.

Det gör mig spyfärdig att behöva se hur svin rättfärdigar sina svinigheter med gamla oförätter. I Israel kallar man det hela för krig och i Sverige för konflikt. Men om man tar på sig ett par sydafrikanska glasögon måste man nog se det för vad det är, nämligen en elakare form av apartheid.

10 januari 2009

Opera

Till stor förvåning för den breda allmänheten har Kaparn nu beträtt de fina salongerna vid älvkanten i staden vid havet. Han har tillsammans med stadens nobless stigit över tröskeln till operahuset för att spendera några timmar i finkulturens tecken. Opera stod på kvällens program, detta borgerliga nöje. Kaparns sällskap, den ljuvliga och skira f.d. sjöjungfrun Ariel, påstod dock envetet att även vanliga musikälskare ofta besökte operasalen. Men detta var nog mest för att avdramatisera det hela så inte Kapare Bo skulle vända redan vid spårvagnshållplatsen.

Hur som helst intogs balkongplatserna i god tid och det bredvid människor som nog kunde gå för att vara inte allt för mycket över oss andra i den sociala hierarkin. Så kostade dessa biljetter 310 kronor också, vilket ju i ärlighetens namn i princip tangerar en vanlig biljett till en vanlig rockkonsert eller en halvdyr sittplatsbiljett till en match med Atleterna nästa säsong. Om det sedan är ett tecken för att operan närmar sig allmänheten eller för att gamla arbetarklassnöjen håller på att bli nöjen för den övre medelklassen får vara osagt tills vidare. Vad som kan bli sagt är att man på dessa platser hamnar en bit från scenen och sådant får förstårs en man av Kaparens dignitet att sukta efter de mer exklusiva platserna på parkett. Ni vet, de där som går loss på 565 kr och som lockar människor med fetare varianter av plånbok, men som också erbjuder större närvaro till den stora konst som utförs på scenen.

Och Kaparn skulle inte vara en kapare om han inte spanade in de två tomma stolar som fanns på rad två, för att i pausen skutta ned med Ariel vid sin sida och inta dessa platser. "Lite brist på respekt inför reglerna måste ju praktiseras även på ställen som dessa", tänkte han, väl medveten om att sammanhanget kanske inte var den mest radikala miljön i staden. Resultatet blev i alla fall att han satt och spred sina skägglöss mellan damer iklädda diamanter och herrar med rakvattenskvättar för över en dollar/ml på sina halsar... ja, här får ni hänga med i associationerna bäst ni kan... och det spred ju en viss glädje inom hans bröst. Det och att de båda helt plötsligt satt så nära scenen och orkesterdiket att de hade kunnat lugga dirigenten om de velat.

Närheten och den goa känslan av lite bus förhöjde den gamla sjörövarens kväll på operan avsevärt och han kunde nöjt traska hem till sin boning för att steka sig några after show- korvar. På näthinnan fanns följande bild:




Här dör hon.